Atotştiutorul

By | 22 September, 2015

Există pe lumea asta oameni care ştiu de toate şi se pricep la toate. Cel puţin asta cred ei. De fapt le place doar să dea din gură, fără a scoate prea multe lucruri interesante prin acel orificiu. Bă, şi se dau atât de importanţi şi rotunzi de parcă zici că tot universul răsare fix din curul lor. Ei au inventat chiar şi roata şi multe alte chestii relevante omenirii.

Îmi iau eu frumos aparatul foto şi astept să începă un eveniment. Vine la mine unul, cu care nu am mai participat niciodată la aşa ceva, şi se apucă să-mi explice mie cum ar trebui să surprind eu imagini în acţiune şi nu statice, cum să mă poziţionez ca să fiu atent la lumină şi cum ar trebui să prind în poze nişte planşe pe care le acopereau alţi oameni cu totul. Evident că m-am enervat şi i-am explicat că fac treaba asta de destul de mult timp încât să-mi dau seama ce şi cum trebuie să fac şi că ar fi mai bine să se ocupe de organizarea aia mult mai bine, plus că, uite, căcatele alea de planşe nu se văd (moment în care dă din umeri şi-mi spune că deh, asta e, ce să le facă el). Nu mai pot cu bagăcioşii ăştia care vin şi-şi dau cu părerea despre absolut orice. La fel şi despre:

  1. Cei care ştiu totul despre mecanica auto şi piese auto şi modul de funcţionare al unui autovehicul indiferent de marcă, model, greutate sau înălţime, dar care încă nu au avut niciodată nicio maşină sau măcar un scuter;
  2. Cei care ştiu totul despre politică, dar acasă se uită doar la “Mireasă pentru fiul meu” şi “Burlaciţa”; Ăştia pierd toată ziua cu tovarăşii la băută discutând nimic. Caută doar un motiv penibil de a se umple cu alcool.
  3. Cei care ştiu totul despre poluare, încălzirea globală, Arsenie Boca, ruşi şi alte subiete aiurea pe care le-au auzit la tv şi pe care oricum nu ar fi fost capabili să le gândească singuri.

Ştiu, românul a fost nevoit de-a lungul timpului să se descurce, să facă ceva pentru că nu putea mereu să cheme un instalator, mecanic auto sau electrician. Şi s-a descurcat, cred. Excepţie fac cei care nu au ştiut care e  treaba cu eletricitatea. Dar de la a face ceva şi până la a vorbi despre toate căcaturile din lume, deşi de multe ori aberează într-un mod grav, tâmpit şi extrem de prostesc este cale lungă. Să ne înţelegem, românul, şi aici mărefer la marea majoritate, nu le are cu vorbitul. Ok, o fi el un fel de Manole la el acasă, poate că lucrează 24/72 şi în timpul liber pune gresie, faianţă şi zugrăveşte. Poate că îl mai şi duce capul din când în când. Nu înţelege că dacă nu ştii un lucru, este indicat să nu vorbeşti despre el. Întotdeauna o să vina un individ să îţi spună că ştie mai bine ca tine, ba chiar să se contrazică la sânge. Şi atunci să nu-i dai una în cap? Da ba, dar rişti să ajungi la puşcărie. Practic legea apără idioţii, altminteri încă din era preistorică erau omorâţi.

Leave a Reply