Cam cât de gratuită este şcoala?

By | 28 November, 2016

Ce ni se spune despre şcoală încă de la început? Primele 10 clase sunt obligatorii şi, atenţie, gratuite, nu? Exact asta ni se spune încă de când suntem pregătiţi pentru clasa întâi. Mă rog, zero acum. Oare de ce i se spune clasa zero? Poate pentru că probabil asta este valoarea şi utilitatea ei. Sistemul de învăţământ s-a schimbat din ce în ce mai rău. A devenit mai prost, inutil şi ineficient. Dar ăsta este, probabil, alt subiect.

Cam care sunt sacrificiile pe care le face un părinte pentru a-şi trimite puradelul să înveţe să citească, scrie şi calculeze? Bineînţeles că vorbim despre cei care nu au condiţii, că cei de bani gata nu au habar de eforturi de acest gen.

Şi ni se tot repetă mizeria asta cum să şcoala este gratuită. Abureală! Este gratuită în sensul că nu ţi se cere bani ca să participi la şcoală, dar asta nu înseamnă că nu o să dai bani. Haine, cărţi, caiete, caiete speciale, manuale, materiale didactice, cretă, toner, tablă nouă, marker special, burete, mop, găleată, detergent, dezinfectant şi cred că aş putea să continui la infinit. Cu toţii ştim că infecţia asta de instituţie mănâncă mai mulţi bani decât oricare alta. Şi nu îţi permiti, ca părinte, să faci mofturi, să pui întrebări sau să ridici pretenţii de orice fel. Copilul tău învaţă acolo şi tot el o să sufere. Pentru că profesorii, mă rog, unii dintre ei, sunt complet cretini. Se răzbună pe bieţii copii doar pentru că părintele nu a dat câţiva lei pentru a cumpăra nu ştiu ce prostie.

Şi cred că din cauza asta, genul acesta de obligaţii financiare creează un fel de atitudine negativă, de respingere din partea părinţilor, mai ales în mediul rural. Mulţi dintre ei nici măcar nu-şi pot permite să asigure masa zilnică, dar să mai cumpere şi alte bălării. Tocmai de aceea unul din cinci copii renunţă să mai meargă la şcoală. Asta înseamnă că peste 365 de mii de copii cu vârste cuprinse între 3 şi 17 ani nu urmează nicio formă de învăţământ. Adevărul este că nu ştiu cu ce-i ajută pe fii de ciobani, care merg la păscut cu oile sau alte animale. Au nevoie maxim de şcoala de bază, ca să-i ajute în diferite activităţi zilnice. Nu ştiu de ce l-ar pasiona limba latină, spre exemplu.Şi sistemul de învăţământ face o chestie dubioasă. În loc să fie usor, accesibil tuturor, el este greoi, ineficient şi plin de materii inutile, pe care mulţi dintre elevi nici nu le bagă în seamă, ci doar îi încurcă. Tocmai de aceea sunt de părere ca până în clasa a patra, spre exemplu, trebuie să înveţe câte puţin din fiecare. Cred că este suficient timp, patru ani, ca un copil să aibă o materie preferată. În clasele 5-8 să aprofundeze ceea ce preferă, dar să continue să mai înveţe şi din celelalte tot câte puţin. În liceu să se specializeze deja în ceva anume, iar apoi, dacă doreşte să devină foarte bun în ceea ce a apreciat de mic, să continue cu studiile: facultate, master, doctorat.

Nu, noi le umplem capetele cu prostii şi aşteptăm performanţe pe toate planurile. Altfel înseamnă că este un copil slab. Dar logica mea spune că poate un copil este bun pe un domeniu, şi slab într-un altul în care alt copil excelează. De ce să-i tratăm pe toţi la fel. Poate unul este foate bun pe sport, altul la desen şi un altul la muzică. De ce să nu aprofundeze ce-i place şi să treacă obligat-forţat prin multe alte rahaturi. Nu spun că nu sunt folositoare, dar până când. Eu, spre exemplu, am făcut limba latină în liceu. Care a fost scopul? Cui îi pasă că am făcut latină.

Să nu mai spun că temele ar trebui făcute în clasă, nu acasă. Elevii pierd foarte mult din timpul liber pentru activităţi şcolare. De parcă nu este suficient că au stat la şcoală ore întregi, trebuie să mai stea şi acasă. Dă-i timp liber, altfel o să ajungă să-şi bage pula-n ea de şcoală. Şi asta pentru că-l fuţi la cap cu teme peste teme. Ori e vacanţă, ori nu mai e? Este timpul său liber. După ce termină programul la şcoală, tot cu şcoala se ocupă şi acasă. Cum să nu ţi se ia şi să nu te saturi? Sau vin acasă ca să facă temele cu părinţii. De parcă locul de muncă nu le este suficient.

La modă mai este şi să-ţi duci copilul la meditaţii. Nu zic că nu sunt bune, dar serios acum, şcoală în fiecare zi, şcoală şi în timpul liber, şcoală şi după şcoala din timpul liber care vine după şcoala normală. Băăăăă, îi înebunim. Voi aţi văzut că încep cu limba engleză de la gradiniţă? Ne-am dat dracului… De aia ajung să vorbească în engleză şi să violeze limba română la fiecare frază.

Şi dacă tot avem profesori şi ore în care sunt învăţaţi despre moralitate, egalitate, dreptate, cinste şi adevăr, cred că este normal şi ca profesorii să respecte sensul acestor cuvinte.

Vorbim despre un sistem defect, care nu mai dă randament, învechit, îmbătrânit, şi despre nişte profesori şi guvernanţi chiori, care nu dau doi bani pe tineri. De asta nu pot face nimic pentru a-i ajuta. Mai mult îi încurcă în viaţă. Este ok să ai tineri proşti, care să voteze când le dai o găleată şi un pix înainte de alegeri, nu?

2 thoughts on “Cam cât de gratuită este şcoala?

 1. Mami

  Ce dreptate ai.. Nu e de ras.. e o realitate si ar trebui luate masuri urgente 🙁

  Reply
  1. Egocentrism Post author

   Cine sa ia masuri? Noi luam masuri pentru alte tampenii, nu pentru lucrurile cu adevarat importante.

   Reply

Leave a Reply