De ce consider EU că iOS bate la cur Android

By | 8 March, 2017

• De mai bine de şase sau şapte ani am tot folosit telefoane cu sistemul de operare Android. Am fost bucuros, supărat, fericit, trist şi de mult mai multe ori nervos pe el, am dat cu ele, am dat in ele, am tot schimbat telefoane, vreo şase numai în perioada iunie-noiembrie 2016, şi abia într-un final m-am decis să trec pe iOS. Treaba asta o avea în cap de ceva timp, dar din cauza unor articole publicate, gen review, mereu am renunţat. Fel de fel de neadaptaţi îşi dădeau cu părerea despre performanţele sistemului Apple şi se declarau nemulţumiţi. Partea proastă e că ăştia erau mai mulţi faţă de cei care lăudau sistemul. Aşa că, precum o oaie turbată, am tot renunţat să schimb sistemul. Să nu mai spun că toţi prietenii mei aveau Android, deci nu aveam de unde să obţin o părere pertinentă despre iOS.
• În decembrie, anul trecut, mi-am făcut curaj. Primele zile au fost ciudate, ba chiar dificile. Până m-am obişnuit cu noul sistem, până l-am descoperit, mi-a luat ceva. Îl am de trei luni şi pot să spun că m-am îndrăgostit de el. Pare reclamă, dar nu e. Sincer acum, este un telefon care nu face nimic în plus faţă de ceea ce poate să facă un Android, poate chiar cel din urmă are mai multe opţiuni, dar modul în care îşi face treaba este superioară. Rapid, fiabil, aplicaţii care se deschid imediat, fără lag, fără opriri aiurea ale sistemului şi toate acestea într-un telefon complet şi compact. Deşi îmi era teamă că o să-mi pară rău, iată că pot să spun că mă bucur că am reuşit să renunţ la ciuma de android.

• Subiectul acesta, mă rog, războiul mai bine spus, a tot fost dezbătut şi simt că undeva se face o nedreptate. Românul, la fel ca în perioada comunismului, se simte îngrădid atunci când are în mână un haifon, aifon, ifon sau cum vrei să-i mai spui, pentru că iOS nu oferă aceeaşi libertate de modificare a interfeţei precum Androidul. Citeam un blogger care spunea că toţi fanii Apple sunt oi şi că se iau după marketing fără să gândescă. Dacă a fi oaie înseamnă să mă bucur de un telefon bun, foarte bine optimizat, care îmi oferă o experienţă plăcută şi care să mă încânte la fiecare atingere, atunci beheheheeee! Bucură-te tu, utilizatorule de Android de toată libertatea de mişcare şi configurare, beheheheee, şi lasă-mă pe mine să fiu îngrădit şi să mă bucur de performanţă. Beeeee!
• După cum spuneam mai sus, numai anul trecut am avut şase telefoane cu sistem de operare Android. Mai bune sau mai slabe. Unele excelau la un capitol, dar erau groaznice la altul. Să nu mai spun că la început toate merg excelent, dar după numai câteva zile de utilizare, se aglomerează cu tot felul de gunoaie adunate de peste tot şi se îngreunează. Categoric ai nevoie de o revenire la setările din fabrică. Am tot căutat performanţa, dar am fost parcă şi mai nemulţumit.
• Gândeşte problema în modul simplist. Atunci când decizi să te însori, o faci cu cea care ţi se pare cea mai bună, cea care are tot ce-ţi trebuie, nu neapărat de toate. Are exact calităţile pe care tu le apreciezi şi pe care ţi le doreşti. Este normal să nu le aibă pe toate, să nu fie perfectă, dar are tot ceea ce tu ai nevoie şi asta este tot ce contează. La fel şi cu telefonul, iPhone este nevasta ideală, doar că fără sex. Orice alt telefon se încadrează la o aventură sau dorinţă de a încerca ceva nou, probabil cu final nefericit. iPhone, pentru mine, se apropie foarte tare de standardul telefonului perfect. Îţi oferă mult din toate, nu maximul. Pentru doritori există şi jailbreak, îşi pot personaliza telefonul cum doresc. Nu mai există limitările din trecut. Cu toate aceste, dacă tot nu-ţi convine, poţi să-ţi iei un telefon pentru muzică, unul pentru ecran, altul pentru poze, unul nou pentru jocuri etc. Până la urmă fiecare alege ce-şi doreşte în funcţie de gusturi şi buget.
• Mici chestii pe care le-am observat. Safari, browserul Apple, merge destul de bine, nu ştiu dacă aş putea spune că mai bine ca Google Chrome, mi-a lăsat o impresie bună. Este browser default, dar nu mă deranjează. Ba chiar îmi place modul în care afişează informaţiile. Fără prea multe porcării inutile. Pe android foloseam Google Chrome, nu am avut probleme cu el, doar că de multe ori, din cauza sistemului, totul mergea greu, se bloca sau dura mult prea mult să deschidă aplicaţia. Acum, chiar şi Chome merge bine pe iOS. De asemenea, clientul de sms este extrem de curat, uşor, intuitiv şi îşi face perfect treaba. Este mult mai bine conceput faţă de cel din Android.
• O chestie care face diferenţa, nu neapărat enervantă pentru mine, este libertatea pe care o ai în customizarea telefonului. Prefer să lucrez pe un sistem pe care nu îl pot modifica prea mult, dar care să funcţioneze impecabil. Chiar dacă Apple impune o anumită linie pe care trebuie să o urmez, atâta timp cât totul funcţionează perfect chiar nu are de ce să mă deranjeze. Părerea mea. Tocmai, cred că l-am ales pentru sistemul de operare şi primesc exact ceea ce mi-am dorit.
• De asemenea, nu-mi place să văd sute de telefoane, cu android, dar care sunt pline de rahaturile pe care mi le bagă pe gât fiecare producător, să decidă aplicaţiile de pe el, interfaţa şi multe altele. Să nu mai spun că dacă un telefon cu Android primeşte o nouă actualizare, în cazul cel mai optimist, în cele mai multe dintre situaţii aceasta nu rezolvă nimic, poate chiar îngreunează sistemul. Sunt mii de telefoane Android, care nu au mai primit actualizări, dar sunt mai noi decât un iPhone 5, spre exemplu, care este la zi cu sistemul de operare. O altă chestie importantă e că iPhone• este un telefon premium, găsesc orice am nevoie oriunde m-aş duce, accesorii sau suport. Cam cât trebuie să caut astfel de lucruri pentru alte telefoane?
• Sigur că dacă stai să analizezi pe hârtie detaliile, o să vezi că iPhone este în principiu un telefon mult mai slab decât alte telefoane care au caracteristici de top. Însăăăă, având în vedere sistemul corect optimizat, acesta este la fel de bun, poate chiar mai bun, ca alte telefoane de top. Degeaba ai super specificaţii dacă se blochează şi merge înfrânat şi o cameră de 13mpx, dar care nu ajunge nici măcar la calitatea uneia de 8mpx. Aplicaţiile sunt cele care te vor ţine pe loc. Am observat că vechea problema a iOS a cam fost reparată. În momentul în care conectez telefonul la laptop, îmi vede fotografiile din telefon. Deci nu mai ai nevoie să te complici foarte mult, aşa cum făceai în trecut. Din partea mea este un mare plus. Poţi să adaugi widgeturi acum, este total diferit de ceea ce era înainte iOS.
• Când vine vorba de aplicaţii, lucrurile stau destul de clar aici. Multe dintre aplicaţiile gratuite de pe Android sunt cu plată în iOS. Dar diferenţa este logică. Rulează mult mai bine pe iOS şi sunt optimizate special pentru sistem, asta însemnând că nu am găsit nicio problemă în funcţionalitatea lor. De asemenea, referitor la aplicaţiile care sunt cu plată pe ambele sisteme, varianta din Magazin Play este în general mai ieftină faţă de cea din Apple Store.
• Cred că deşi Androidul stă mult mai bine la capitolul specificaţii tehnice, iOS este mult în faţa acestuia. Chiar dacă primul pare o platformă superioară, eu, după experienţa mea de până acum, ca utilizator, prefer iOS-ul.
Oh! Despre Windows nici nu am vorbit. Este precum fratele lor mai mic, handicapat şi retardat. Pentru mine nici nu există.

*Probabil că mulţi utilizatori de Android se vor simţi ofuscaţi. Tocmai de aceea vreau să precizez că articolul reprezintă o părere personală. În textul de mai sus am vorbit despre de ce consider că iOS este mai bun pentru mine, nu pentru toată lumea.*

Leave a Reply