Jocul “Balena albastră” îţi spune cam cât de oaie proastă eşti

By | 22 May, 2017

La modă, în zilele noastre, sunt foarte multe lucruri ciudate. De la să cumperi telefoanele cele mai performante şi scumpe copiiilor de clasa întâi şi până la să joci Balena albastră. Vă simt neajutoraţi. Hai să vă explic despre ce este vorba. Balena albastră sau Blue Whale este un joc în care ţi se spune ce trebuie să faci, iar tu dacă eşti o oaie proastă fără creier o sa faci ca un roboţel mic şi simpatic. Dar stai că nu este atât de simplu. A apărut prin Rusia şi cică ar fi responsabil pentru moartea a peste o sută de persoane, informaţie încă nedovedită. Mă rog, nu ştiu cum jocul poate fi responsabil şi nu chiar persoana care l-a jucat. Aşa ne place nouă, fiinţelor vii, să dăm întotdeauna vina pe altcineva decât pe propria persoană pentru ceea ce ni se întâmplă. Trecând peste, jocul presupune îndeplinirea a 50 de cerinţe impuse de un cretinel, care şi el la rândul său, cel mai probabil, nu are ce face pe acasă mai bun (Ia-ţi frate un job serios!!!). Ca orice altă fiinţă competitivă, îţi doreşti să termini acest joc, nu? Perfect! La final trebuie să te omori şi, BAM!, ai câştigat. Mie îmi sună mai mult a luzăreală, doar dacă nu ai cumva o viaţă în plus. Deci, crede-mă, dacă vrei să joci jocul ăsta, nu numai că mori ca prostul, ci devii o simplă oaie proastă care moare după cum îi spune altul. Măcar fii original, mori în felul tău.

Am intrat şi eu pe VK.com, un site cunoscut (plm?!?) în Rusia. Şi am căutat nişte grupuri speciale în care tinerii cer singuri să joace. Probabil că acum grupul este banat pentru că nu îl mai găsesc. Ce mi se pare de-a dreptul ciudat, e că mulţi dintre ei spun clar şi răspicat că vor să joace, că au o viaţă de căcat şi că vor să moară. Întrebarea mea este următoarea: De ce ai alege să mori, plecăm de la premiza că vrei, nu?, în 50 de zile şi chinuit, tăiat, scuipat, certat cu neamurile etc. ca la final să te arunci de pe bloc? Bă, dacă tot eşti atât de sărac cu duhul şi sătul de tot şi nu te mai suporţi, de ce nu o faci şi pur şi simplu? De ce trebuie să te chinui atâta timp? Bine, probabil că cei care citesc vor spune că mai normal era să le spun să nu facă asta, că e nasol, că moartea nu e bună etc. Dar te întreb, crezi că dacă încerci să explici logica acţiunii lor, ăştia vor abandona gândul? Apropo, la câte cereri pentru a juca tâmpenia asta am văzut acolo, celor care au inventat jocul chiar le trebuie o armată de administratori (curatori li se mai zice) ca să facă faţă.

Partea proastă e că şi prin România şi Republica Moldova au apărut tot felul de săriţi care au jucat, cică. Unii şi-au ţinut respiraţia, nu de tot, însă despre alţii se spune că s-au spânzurat sau au sărit de pe bloc. Stau şi mă gândesc, oare cei care s-au spânzurat, până la urmă tot au pierdut jocul, nu? Ultima cerinţă era să se arunce de pe bloc. Naşpa!

Cu toate acestea, obligaţiile pe care le are un gamer nu sunt foarte simple. Trebuie să se taie şi să deseneze cu o lamă tot felul de desene sau înscrisuri, să se trezească la ora 4:20 ca să vizioneze filme horror şi să asculte muzică deprimantă pe care tot ei ţi le trimit. La început intri sub tutela unui curator, care te va îndruma prin sarcinile pe care le vei avea. Acesta va avea grijă să îţi spună cu detalii ce ai de făcut şi îţi va aminti că odată ce ai început jocul, nu mai ai posibilitatea să dai înapoi, iar în momentul în care eziţi să faci ceea ce ţi se cere, acesta nu mai este prietenul tău şi recurge la tot felul de ameninţări. Bine, logica mea spune că nu trebuie să îţi pierzi timpul cu tâmpeniile astea. 2, dacă ai început deja şi el îţi spune că nu poţi să dai înapoi, totul este simplu: îl bagi în pizda mă-sii şi pa. Ce, o să vină mafia rusească în România şi o să te omoare că nu ai jucat rahatul ăla? Priveşte partea bună, oricum voiai să mori, nu? Noi, oamenii normali, nu avem cum să vedem modul lor de gândire, nu cunoaştem implicaţiile jocului şi nici de ce tinerii nu au capacitatea de a discerne ceea ce este corect sau nu, dar cert este că aceşti curatori reuşesc ceea ce-şi propun: Să cureţe pădurea de uscăciuni…

Creatorul jocului, Filip Budeikin, a fost arestat. Acesta a spus poliţiei că a oferit ceea ce victimelor le lipsea. Au murit fericite, pentru că le-am oferit ceea ce nu aveau în viața de zi cu zi: căldură, înțelegere, o conexiune. Da, nu ştiu cum poţi să mori fericit, dar căldura şi înţelegerea nu are nicio treabă cu ameninţări, şantaje şi insulte.

Player: I want to play the game.
Administrator: Are you sure? There’s no way back.
Player: Yes. What does that mean? There’s no way back?
Administrator: You can’t leave the game once you begin.
Player: I’m ready.
Administrator: Carry out each task diligently and no one must know about it. When you finish the task, you send me a photo. At the end of the game, you die. Are you ready?
Player: And if I wanna get out?
Administrator: I have all your information, they will come after you.

Din acest motiv, părinţii sunt cam cei mai vinovaţi pentru că nu au stat alături de odrasle, să vadă ce fac, dacă sunt bine şi multe altele. Un copil are nevoi multe, dar cea mai importantă este atenţia unui părinte. Nu o are, o găseşte în altă parte, în tot felul de anturaje proaste.

BALENA ALBASTRĂ a pus pe jar autorităţile moldovene. Trei tineri şi-au luat viaţa aruncându-se de pe blocuri. Doi dintre ei, un băiat şi o fată, minori, s-au sinucis, în noaptea de 8 martie, sărind în gol de la etajul 18 al unui bloc din Chișinău. Cei doi tineri erau destul de activi pe rețele de socializare, iar multe postări erau însoțite de hashtag-uri precum #goodbye, #suicide #nonsens, #transformation, #lucifer și cel mai important hashtag-ul #cинийкит (синий кит = balena albastră, n.r.), fapt ce ar putea demonstra că aceștia ar fi jucat în jocul “Balena Albastră”.

 

 

Leave a Reply