Nu mai pot cu moaştele

By | 17 October, 2016

Moaşte, moaşte şi iar moaşte. Simt că o iau razna ori de câte ori vad mulţimea cum se înghesuie să lingă geamuri şi să pupe oase. Chiar am impresia că mă aflu în Evul Mediu. În urmă cu câţiva ani, toate televiziunile erau grămadă să transmită puhoiul de oameni adunaţi, frumos, la coadă ca să se închine la ceva oscioare. Unul îşi trece căciula peste geam, o bagă în plasă, alta nişte flori, o batistă, cine ştie, un chilot, o pereche de ciorapi rupţi ca să dispară gaura etc.

Deja este plictisitor şi nu ne mai interesează, dar iată că se găsesc metode să ne îndreptăm cu toţii privirile spre Iaşi. Una bucată zbierătoare este dusă forţat de către un jandarm şi un paramedic, de braţe, spre racla cu moaşte. Aia îşi dă sufletul din ea (ha!) şi spune că nu vrea sub nicio formă să fie dusă acolo.

Ia de pupă!!!

IA DE PUPĂ!!!

Normal, cu toţii spun că este posedată. Bineînţeles că nu este. În regulă, dar de când intră în atribuţia jandarmului şi a smurdului să ducă o femeie către “exorcizare”? Vor veni unii să spună că au ajutat ca femeia să ajungă mai repede către moaşte. Dar dacă joacă teatru? Eu, personal, asta cred. Cred că este un teatru ieftin pentru scăpa de coadă, sare peste mulţimea care stă, oricum, ca proasta la coadă şi se bage în faţă. Se linişteste după ce se tăvăleşte puţin peste geamul acela al sicriului şi gata. Misiune îndeplinită. Acum hai la salvare. Avem o vestă care se închide cu mânecile la spate pentru doamna tăvălită. Faptul că ăia spun că femeia era posedată într-adevăr, este un aspect discutabil din foarte multe puncte de vedere. Aparent, în acest caz, moaştele şi-au făcut datoria.Ce mi se mai pare, din nou, minunat este că în momentul în care cei doi puternici vor să o ducă într-un punct de prim-ajutor, o altă bătrână spune că nu este necesar, că îi fac rău. Bă, eşti nebun? Brusc, ăştia îi fac rău. Deci salvarea e nasoală, îi face rău, dar Cuvioasa Parascheva este cea care salvează acolo. Cu toate acestea statisticile nu sunt în favoarea ei.

PiticiGratis are numerele:

Un bou bolnav a stat în frig la moaște până a paralizat. În continuare bilanțul la Parascheva e așa:
Paralizat – 1
Leșinați – 15
Vindecări miraculoase – 0 (zero)

Hai, Parascheva, știm că poți mai mult de atât! Adică nu știm bazat pe ceva. Așa simțim noi!

Da, ştiu, nu este bine să judeci oamenii. Fiecare are dreptul de a crede în ce vrea, precum spirite, îngeri, strigoi, zâne, extratereştrii, vampiri, zei, demoni, lemne, fotografii, geamuri cu chipul lui Iisus, laptopuri sfinţite, cărţi sau cladiri. Nu este problema mea. Atâta timp cât nu faci chestii nebuneşti, care să mă afecteze şi pe mine, poţi să te dai şi cu capul de scările pe care le urci ca să ajungi până la Parascheva. Doar că unii s-au obişnuit să se înghesuie la astfel de evenimente, să bârfească, să mănânce un mic şi să se mai certe. Deh, ce să faci singur acasă. De la un timp a devenit chiar şi plictisitor să te mai cerţi cu familia.

Adevărul.ro spune că bilanţul pelerinajului este de peste 150 de credincioşi care au necesitat îngrijiri medicale, iar 16 au fost transportaţi la spital. Ori religia asta mai mult face victime, ori oamenii chiar sunt boi şi cred ca oile tot ce li se îndrugă. Dacă este să mă întrebi pe mine, onsider că acolo are loc un grav act de idolatrie şi păgânism. Dar ce mai contează? Trăiască moaştele!

 

11 thoughts on “Nu mai pot cu moaştele

 1. Lucian Constantin POPA

  hai sa fim seriosi si cu moastele! eu am o parere cele sfinte cu cele sfinte!, dar la noi cum se imbulzeste lumea ca sa pupe moastele nu se mai numeste credinta!

  Reply
  1. Egocentrism Post author

   Sigur că da. La noi deja este un concurs. Care pupă mai multe moaşte în timpul cel mai scurt. Credinţa nu a avut niciodată vreo legătură cu pupatul de oase.

   Reply
 2. LEVIS STRAUSS

  In primul rand (in accord cu bunul simt nativ) , actiunea este ilegala, ar trebui considerata profanatoare de morminte(sau de cadavre) pentru ca oasele respective(banuind a fi autentice de om) sunt recoltate de undeva, si , doi) ilegala si prin crearea unei surse ambulatorii de (posibile) infectii, de boli, ori tocmai si pentru asta dumnezeu a dispus ca persoanele moarte sa fie ingropate adanc sau arse.La fel de illegal ar trebui considerate adunarea in sine, chiar daca se cere(si primeste) anticipat autorizatie, prin experienta se stie deja ca aceasta actiune adduce diverse perturbatii ( de traffic, redistribuirea fara sens a ambulantelor, etc.) inclusive crearea de isterii in masa.Insa “tot raul spre bine”, fara sa inteleaga, marea grupa a acestori lingatori de femure umane(sau alte oase) cat si sustinatorii lor interesati(care fac bani, popimea & comp.) si neinteresati( alti gura-casca de “pe margini”) ca -DEFAPT- ei confirma teoria evolutiei si anume pentru ca in mintea lor (nu prea evoluata-de accord) salasuiesc inca -intens- instictele primitive de animal-om-supercanibal(***) si astfel -lingand moastele (sau macar tragand pe nas cativa cm. cubi de aer cu mireasma respectiva) isi mai linistesc pornirile homicidale(2***) , pe care altfel si le exerseaza la modul metaphoric, adica credinciosii ortodocsi romani (este dovedit deja) ” se mananca intre ei precum cainii”…. Dovada zilnica rezida la orice nivel, mai ales unde sunt cantonate “elitele”tarii, politicul si imensa clasa a (pseudo) intelectualilor, factorii decisiv in crearea “mirajului” romanesc, adica a DEZASTRULUI romanesc, recunoscut pe intreg mapamond si poate si de extraterestrii, care -macar din cand in cand si subtil- ne viziteaza si ne trimit cate un semn despre ce ar trebui facut
  (*** termenul de supercanibal trebuie folosit doar in contextul de “uman”, datorita aparitiei factorului istoric numit “gandire”/-2***Napoleon zicea(aprox.) :Religia este acel lucru care-i opreste pe saraci sa nu-i omoare pe bogati”)

  Reply
  1. Egocentrism Post author

   De cate ori vad un comentariu de la tine, tare ma distreaza 🙂 suntem cam pe aceeasi lungime de unda

   Reply
   1. LEVIS STRAUSS

    E ok, tine-te tare, vor veni presiunile si peste tine sa ma “interzici”

    Reply
 3. LEVIS STRAUSS

  Ohoooo! Am vizionat si video-ul respectiv, imediat dupa ce am scris comentariul de mai sus, initial m-a pleznit un ras cu lacrimi, apoi am incecat sa inteleg ce se intampla, este posibil ca, cadrul general sa-i fi sucit (femeii respective) intreg esafodajul ei “intelectual”, sau poate- in acordanta cu ce am scris mai sus- s-a produs acea intoarcere in timp, respectiva cazand pe la starea de catzea fie in calduri intense, fie cu sindromul post-parturic(chiar fals), la fel de intens , adica un fel de epilepsie hormonala, numita eclampsie, “boala” care are un tratament foarte eficace si ieftin: aruncatul catzelei intr-un hardau cu apa rece, gheatza…

  Reply
  1. Egocentrism Post author

   Este totul mult mai complicat decat atat 🙂 la nivel spiritual, un mesaj a fost transmis: Sf Parascheva face minuni. Necredinciosule :))

   Reply
 4. LEVIS STRAUSS

  Ok, mea culpa, si-desi- nu mai am plete, imi torn cenusa pe chelie(cea visata de altii!) sau precum Iov saracit, ma pun pe vatra si-mi scarpin ranile cu ciobul, insa(INSA!, intotdeauna mai este un insa!) precum el (din nou) zic” Ce , primim de la dumnezeu binele si sa nu primim si raul”?(vezi cartea lui Iov)

  Reply
  1. Egocentrism Post author

   Primim de toate, suntem un popor rabdator…Nu spunem nu.

   Reply
 5. LEVIS STRAUSS

  Nu e vina poporului ci a celor care se cred-si chiar sunt- cei care “formeaza” poporul, adica cei care -prin definitie- trebuie sa traga sau sa impinga poporul, odata cu ei, spre progres…Este vorba-desigur- de “intelighentie” clasa tampon dintre emanatii lor( politicul) si poporul de rand, aceasta clasa ar trebui sa fie cea care preseaza si chiar sanctioneaza politicul si -cum – am zis, pastoreste poporul.La multe natii chiar asa si este, si este evident ca aceste natii sunt cam aceleasi tarile occidentale si in special monarhiile.La noi aceasta patura, intelighentia, a emanat doar submediocritati fara pic de caracter(adica escroci sadea) si in loc sa-i azvarle imediat la gunoi, intelighentia romaneasca s-a aliat cu ciocoii, in opresarea si exploatarea poporului.Solutia nu mai rezida in ‘reforme”, etc., ci doar in schimbarea radicala a sistemului, adica intoarcerea la Monarhie, insa numai cu aport Englez si cu multe alte masuri deja creionate, Romania poate face un salt spectaculos atat economic cat si general social.Iar odata cu acest reviriment, trebuie “importati” cateva mii de profesionisti reali(persoane oneste si cu inalt IQ, alaturi de o calificare de exceptie)-in mai toate domeniile, inclusiv politisti, detectivi, etc.- , cel mai potrivit tot romani, insa plecati de copii din tara(deci necontaminati) care prin munca si persuasiune, au ajuns cineva sau ceva in breasla lor

  Reply

Leave a Reply