Păi cum să nu iei şpagă în ţara asta?

By | 4 October, 2016

spagaCuvântul şpagă a ajuns să fie unul extrem de utilizat în România. Se pare că poate să înlocuiască perfect proverbul “Ai carte, ai parte” cu “Dai şpagă, ai parte”.

Medici: Dar serios acum, cum să nu iei şpagă în ţara asta, când un medic, după atâţia ani de studiu, câştigă un salariu mizer? O asistentă medicală, după trei ani de şcoală şi practică prin spitale, ia în jur de 1200 de lei, şi în cel mai rău caz, brut. Adică rămâne în mână cu vreo 900 şi ceva de lei. Ia şi trăieşte cu banii aceştia din moment ce parlamentarii, după ce că sunt nişte bovine leneşe, care stau în băncuţe toată ziua, câştigă peste 5000 de lei. Păi, unde mai este corectitudinea? Îţi dai seama că dacă o asistentă primesşte 10-20 de lei şi un dooctor 50-100, le flutură ochii în cap ca la păcănele. Dar e normal…

Un medic care operează, o asistentă care stă printre bolnavi toată ziua şi infirmiere care se pot îmbolnăvi oricând sunt plătiţi cu nişte bani doar ca să nu aibă impresia că se duc degeaba la muncă. Şi pe jegurile alea de salarii, tu vrei performanţă? Păi ce performanţă să facă oamenii ăia când le ghiorăie maţele de foame sau au în minte, în timpul operaţiilor, probleme de acasă (chirie, întreţinere, mâncare, haine) la care se gândesc cum ar putea să le rezolve. O să avem calitate doar în momentul în care o să-i respectăm pe oamenii care contează.

Taxi: Şpagă vor şi taximetriştii. Pe ăştia nu îi înţeleg. După ce că stau toată ziua şi se plimbă cu maşina, vor să primească şi şpagă. Altfel se uită urât pe tine, te înjură, ba chiar ai noroc dacă nu te şi scuipă. Cursa face 8 lei, 2 lei la şofer. Cursa face 12 lei, 3 lei la şofer. Cursa face 9 lei, 6 lei la şofer, că, deh, nu merge cu 1 leu. Cursa face 13 lei, 7 lei la şofer (nici aici nu merge tot cu 2 lei), şi uite aşa. Este adevărat, au şi ei viaţă grea, dar ce să-i faci? Nu asta au ales ei să facă?

Bac: Şpaga la bac deja este mai mult decât cunoscută. Profesorii sunt foarte prost plătiţi şi din nou ne mirăm de ce şcolile scot idioţi pe bandă rulantă. Mă rog, cu mici excepţii. Cât să-şi mai dea silinţa să înveţe elevii când el ştie că primeşte un salariu de căcat şi nici nu îi este apreciată munca? Chiar îţi vine să-ţi bagi, să pleci din clasă şi să-i dai dracu pe puradei. La fel ca în cazul doctorilor, îi compătimesc şi cred că ar trebui cumva remediată această problemă. Păi un profesor câştigă cam cât sparge un băiat de bani gata într-o noapte în club. Unde este normalitatea? Cum să-şi impună profesorul respectul în situaţia în care pe elev îl doare-n cur de note? Ştie că şi dacă nu ai carte, tot ajungi ceva în viaţă.

Poliţia: Chiar dacă ei sunt cei care ar trebui să stopeze acest fenomen, iată că şpagă iau şi poliţiştii, dar din aceleaşi motive. Subofiţerii de poliţie sunt foarte prost plătiţi, batjocoriţi şi umiliţi. Normal, la fel ca la asistenţi medicali, când ai salariu de 1500 de lei şi vezi 200-300 de lei şpagă, ţi-o ia raţiunea razna şi tinzi să faci lucruri pe care nu ai fi crezut că te-ai fi înjosit vreodată ca să le faci. Dar iată că, totuşi, şi tu ai nevoie de bani. Dacă închizi ochii un minut, ajungi diseară cu 100 de lei în plus şi poţi să cumperi ceva de mâncare. Chiar şi aşa, sunt de părere că ar trebui să aplice legea la fel cum o fac şi poliţiştii din alte ţări. Ai curaj să te pui cu italienii? Nu cred. La fel ar trebui să ne fie teamă şi de poliţia română, care, vorba vine, are rolul de a ne proteja.

 

2 thoughts on “Păi cum să nu iei şpagă în ţara asta?

 1. Maria Pleșca

  Ați uitat șpaga de la primării! Aici nu salariul este principala cauză, ci sistemul. Circuitul hârtiilor este făcut ca să dai șpagă. Felicitări

  Reply
  1. Egocentrism Post author

   La primărie altfel stă situaţia. Femeile de acolo consideră că este OBLIGAŢIA noastră să le dăm bani. În cazul în care nu crezi ca ele, ai de aşteptat. Practic, te obligă situaţia să le dai doar ca să scapi mai repede. Cu toţii ştim că dacă vrei să obţii un act, trebuie să te plimbi pe la cel puţin 5 instituţii. Şi nu se mulţumesc cu o mică atenţie.

   Reply

Leave a Reply