Predica şi spovedania unui preot ateu

By | 26 July, 2017

Cred că sunt foarte mulţi cei care au auzit până acum povestea tânărului preot, doctor în teologie şi profesor de seminar, care şi-a dat demisia, s-a rupt de biserică şi a spus că dumnezeul pe care a trebuit să-l slujească nu există. Cuvinte mari, dificile, dar pe care şi le-a asumat. Mai jos am postat şi interviul în care a vorbit despre aceste lucruri. Unul care m-a făcut să cred că religia şi credinţa devin din ce în ce mai fragile. Şi chiar dacă a fost criticat pentru curajul său, Ilie Toader a apărut în faţa camerei de filmat pentru a argumenta, cumva, decizia luată.

Astăzi chiar am cumpărat şi cartea sa. Sunt extrem de curios care sunt trăirile unui preot, cu ce se confruntă acesta şi care poate fi modul de gândire al unuia. După ce o termină, revin cu noutăţi.
Este povestea unui om care refuză să mai slujească o cauză în care nu mai crede și, în același timp, o poveste care dezvăluie în detaliu mecanismele greșite pe care s-a cimentat relația dintre Biserică și societatea în care trăim: tânărul educat să creadă și să nu cerceteze, îndoctrinat de școlile religioase prin care a trecut și introdus apoi într-un sistem care te obligă să apari în fața oamenilor predicând o minciună.

Refuzând să mai facă parte din această orânduire, Ilie Toader nu comite o răzbunare sau un gest de revoltă. Predica lui nu ne îndrumă către alți Dumnezei sau către alte biserici, ci ne îndeamnă să reflectăm dacă nu cumva am rămas captivi într-o paradigmă prea învechită pentru vremurile de astăzi: punând mitologia mai presus de știință și tehnică, construind biserici în loc spitale și institute de cercetare, acceptând adevăruri impuse de alții în locul propriilor convingeri, spun cei de la recorder.ro


Binînţeles că a existat şi o reacţie a Patriarhiei, dar după cum m-am obişnuit, aceştia vorbesc despre o criză personală prin care trece Ilie Toader, nicidecum de cea prin care trece BOR. Dacă sunteţi curioşi, link aici.


 

Leave a Reply