Taxi sau Uber? Aceasta este întrebarea…

By | 26 April, 2017

Nu am fost niciodată atât de nervos pe taximeTRIŞTI. Am înţeles că-i deranjează şoferii Uber, că nu ar fi legal, că etc. Dar de la frustrarea aceasta şi până la protest care restricţionează circulaţia şi modifică traseele ratb…

Există o Confederaţie a Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), care după părerea mea ar trebui să se redenumească în Confederaţia Mafiei Transportorilor din România, şi aceştia s-au hotărât să organizeze miercuri şi joi, 26 şi 27 aprilie, proteste în faţa guvernului faţă de ceea ce ei numesc piraterie, adică platforma Uber. Cam cât de prost trebui să fii să spui că aia este piraterie, când ei se ştiu foarte bine ce fac şi cât de mafioţi sunt? Pirateria cred că este acel moment când un taximetrist îmi cere 50-100 de lei pentru 2-3 kilometri. Aş spune mai degrabă hoţie, dar na… De asemenea, am înţeles că ar fi supăraţi şi pe faptul că RATB vrea să introducă noi linii care să lege judeţul Ilfov de Bucureşti.

Dar noi, consumatorii, când o să protestăm pentru lipsa lor de civilizaţie, al bunului simţ şi al modului execrabil în care îşi desfăşoară activitatea?

În loc să protesteze ca proştii, mai bine şi-ar pune la punct tigăile alea de maşini, coteţ pe patru roţi, ar deveni mai civilizaţi şi politicoşi, nu îmbrăcaţi în şlapi şi pantaloni scurţi de plajă.  S-au gândit măcar puţin cum ar fi fost dacă nu ar mai fi încerca să te ardă la bani ori de câte ori pui piciorul în maşina lor sau dacă nu ar mai fi refuzat curse pe motivul că distanţa este prea mică? Ştiţi foarte bine că roata nu se mişcă fără cel puţin 10 lei de la Brâncoveanu şi până la Piaţa Sudului (Berceni) şi asta cu figuri şi băşini, de parcă îţi fac un ditamai favor. Încearcă să pleci din Centrul Vechi, seara, după ora 23, să vezi tarife acolo. Fără 100 de lei până în orice zonă din sectorul 4  nici nu stai de vorbă cu el. Ce, nu îţi convine? Stai aşa că ţi-o şi iei.

Ăştia fac preţurile cum vor ei şi tot figuranţi sunt? Păi în ziua de azi, înainte să te urci într-un taxi ar trebui să îţi faci testamentul. Cu fiarele alea vechi nu este de glumit. Cred că dacă s-ar face ITPul pe bune la maşinile taximetriştilor, pun pariu că am vedea maxim 20 de lămâi tot Bucureştiul. Să nu mai spun că majoritatea taximetriştrilor circulă extrem de imprudent, se bagă în faţă, îţi taie calea, se ceartă cu lumea în trafic, iar în caz de ceva, cheamă colegii şi oare ce crezi că se întâmplă? Asta este, marea problemă a taximetriştilor sunt chiar taximetriştii. În loc să rezolve cauză, ei fac proteste. Poftim rezolvare în stil românesc. Acum fac protesc împotriva Uber şi RATB, peste puţin timp urmează METROREX şi maşinile personale. Staţi numai puţin.

Apropo, am  un amic, fost taximetrist, care mi-a povestit cam cum stă treaba cu formele acestea de viaţă şi firmele care îi angajează. De Pelicanul, Cobălcescu, D’Artex sau Leone să vă feriţi ca Dracu’ de tămâie.  Peste 95% dintre ei au maimuţe pentru că nu au parte de controale serioase ca la Speed Taxi. A avut şi el maimuţă şi i-am spus că mi se pare jaf. A fost de acord, dar dacă toţi eu, el de ce să nu aibă? Sincer, mi-aş dori să dispară toţi taximetriştrii din faţa Mall Sun Plazza, toate ciorile alea josnice şi scârboase, care fac preţul după bunul plac, iar dacă îndrăzneşti să nu-ţi convină mai că te iau la mişto şi goană. Atât îţi trebuie, să comentezi, că te duci şi pe jos şi bătut.

Vă spun sincer, nu am călătorit niciodată cu Uber, dar am prieteni care o fac şi am auzit numai de bine. Circulaţie în condiţii civilizate, curăţenie, nu încearcă nimeni să te păcălească, nu stai crispat cu ochii pe aparatul de taxat, şofer disciplinat, politicos etc. Cred că acesta a fost şi scopul Uber. A apărut, cumva, din nevoia consumatorului de a evita nesimţirea şi prostia care există printre taximetriştii din toată lumea

Aş  vrea să închei prin a spune, cu respect, că mă piş pe cazanele lor de maşini şi pe aparatele lor modificate. Când un străin vrea să plece de la aeroport, cam cu cât crezi că este taxat? Vă spun eu. Am coborât din avion şi mergeam spre ieşire. Mă apostează unul, în engleză, şi mă întreabă încotro. Îi răspund, tot în engleză, că spre Gara de Nord. Tarif stabilit pe loc, 50 de euro. Apoi am dat-o pe română şi i-am spus că nu mulţumesc, că în afara aeroportului, plătesc maxim 15 lei. S-a ţinut de capul meu, ca ultimul milog şi la final Du-te mă dreacu de aici! au fost ultimele sale vorbe înţelepte. Deh, nu te pui cu regii şoselelor…

Ascultă la mine, domnule taximeTRIST, cu cât eşti mai disperat să arăţi că Uber este de căcat şi că nu respectă legea, faci proteste ca să-l interzici şi eşti violent precum ultima primată, cu atât mă faci mai curios în legătură cu asta. Îmi dovedeşti că ai de pierdut dacă acest Uber continuă să existe şi ce să vezi, mi-am instalat şi eu aplicaţie doar pentru că ai făcut atâta tam-tam pe acest subiect. Crezi sau nu, i-ai făcut reclamă. MORI JAVRĂ!

Acum, să vedem câteva momente surprinse la protestele taximetriştrilor, din Franţa sau Marea Britanie, împotriva Uber.

Leave a Reply